Inkludera en Propanvärmare inomhus? Här är några säkerhetstips

Med det kalla täcket som svept över landet de senaste veckorna, och folk som ständigt släpar in värmeelement från förrådet, tittar en del av de senaste nyheterna på de risker som kommer med användning av kolmonoxid.

De flesta av värmeelement som säljs i USA är elektriska, och kommer inte att släppa ut otäcka nivåer av kolmonoxid. Men om ett strömavbrott händer, och du behöver tillfällig värme, kanske du funderar på att föra en Solamagic propanvärmare in i rummet.

Lätt gör det. Alla propanvärmare producera kolmonoxid, och kräver bra luftflöde. Det är därför de har ett syfte med att stå på sidan av en fotbollsmatch, eller uteplatsen på en restaurang. Men om du plötsligt behöver värme fort, och funderar på en propanvärmare, var uppmärksam på: Skaffa en som är godkänd för inomhusbruk och använd den där det finns god ventilation. I ett test, har konsumentrapporter bedömt ett par inomhus-modeller, och fann att de avgav små mängder av kolmonoxid, men inte tillräckligt för att vara farliga.

Du kan hoppa över detta stycke om du redan vet allt om kolmonoxid, men dessa är grunderna: Kolmonoxid är en dödlig gas, utan färg eller lukt. Kolmonoxid är en biprodukt av att bränna någon form av kolbaserat bränsle, så en läcka kan börja med något som en felaktig ventilerad värmekälla som fyller upp ett rum. Symtom på kolmonoxidförgiftning är som influensa, huvudvärk, illamående, yrsel. Och om du misstänker en läcka, öppna fönster, gå ut, och stäng av värmen.

För att hålla oss ordentligt pålästa om propansäkerhet, ringde vi John Drengenberg. John är konsumenternas säkerhetsdirektör för Underwriters Laboratories, Illinois produktsäkerhet grupp som testar apparater, och ger dem den välbekanta “UL” stämpeln om de klarar testet. Här är några av hans regler för säker uppvärmning.

  • Använd propanvärmare tillverkad för användning inomhus. Dessa förbrukar mindre gasol än utomhusmodeller, och producerar mindre kolmonoxid. Läs anvisningarna.
  • Installera ett kolmonoxidlarm. Och lita på det när det går av. Detektorerna är konstruerade för att slå larm innan du känner några symptom, säger Johan.
  • Välj ett aggregat som har testats och certifierats av en produktsäkerhetsgrupp. Som UL.
  • Håll barn och husdjur på avstånd från radiatorer och lämna dem aldrig ensamma i ett rum med en.
  • Kom ihåg: “Tre Meter från Värmen.” (Eller “En Meter från Värmaren,” för våra Kanadensiska läsare.) Propanvärmare blir varma, och kan antända närliggande objekt. Det finns gardiner, draperier, sängkläder — även om tillverkarna kommer att berätta för dig att inte ha en propanvärmare igång medan du sover.
  • Placera din propanvärmare på en plan yta för att förhindra att den ramlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *